Nanotechnológia a RiMET adalékokban

Nanotechnológia a RiMET adalékokban

A nanoszerkezetű bevonatok különleges tulajdonságú rétegeket hoznak létre, ezzel sokféle új alkalmazást tesznek lehetővé. Ilyenek a multifunkcionális bevonatok területe is. A nano méreteknél az anyag felülete megnövekszik és extrém tulajdonságai kerülnek előtérbe.
Amikor egy fém ún. önszerveződő molekulákat tartalmazó oldatba merül, akkor a két anyag között kölcsönhatás jön létre és az oldatban lévő molekulák, önműködően tömör védőréteget alakítanak ki a fém felszínén.

Ma már többfunkciós, korróziónak ellenálló, tribológiailag (súrlódás-kopás-kenés tudománya) kedvező, megfelelő mágneses tulajdonságú, „öngyógyító”, stb… bevonatokat tudunk előállítani, környezetkímélő technológiákkal, takarékos anyagfelhasználással.

A nanorétegek nemcsak anyagtakarékosságot jelentenek, mert ebben a méretben sokkal jobb szerkezeti tulajdonságok hozhatóak létre. Az anyag kopásállóbb, korrózióállóbb, egyéb mechanikai és kémiai igénybevételeknek ellenállóbb, mert a felületének tulajdonságai a kis méret miatt, eltérnek magától az anyag (tömbfázis) jellemzőitől.

A tudásalapú, többfunkciós felületi bevonatok nanoszerkezetének kutatása és fejlesztése elősegíti az ipari anyagok minőségének ugrásszerű javulását. Így vált lehetővé a súrlódó felületek élettartamát növelő új anyagok létrehozása is.

A több tízéves fejlesztés alatt megtanultuk úgy irányítani a nanoszintű folyamatokat, hogy a megfelelő helyen előre tervezett méretű és tulajdonságú réteg keletkezzen, teljes mértékben megfelelve és elősegítve a konkrét gépegység feladatainak érvényesítését. E folyamat legfőbb szereplői a kiváló sajátságokkal rendelkező nanopórusok, amelyek előállítására vállalatunk tudósainak és mérnökeinek a világon egyedülálló technológiát és berendezéseket sikerült feltalálni és megépíteni. Ennek köszönhetően a legkülönbözőbb fémekből, ötvözetekből és azok keverékéből tudunk gyártani nanopórusokat. Ezekhez minőségileg megközelíthető termékek a piacon sehol nem kaphatók.

A gyártási ágazatunk egyike a RiMET nevű nanotechnológia és a kopásgátló készítmények új generációja. Ezeknek a termékeknek az összefoglaló neve – a nemzetközi tudományos társaság ajánlása szerint -„remetallizálók” lett, így jelezve, hogy az egyik fontos tulajdonságuk és egyben a többi anyagtól való eltérésük, a súrlódó felületről elkopott anyag pótlása.

Ez a termékcsalád a kenőolaj adalékok, illetve zsírok formájában a belsőégésű robbanómotor és erőátviteli egység védettségére készült, elsősorban jármű és munkagépekhez ajánlott.

A legfontosabb karakterisztikák a súrlódás okozta kopás miatt folyamatosan romlanak. Így a teljesítmény, kompresszió, tüzelő és kenőanyag fogyasztása, a megbízhatóság, környezetkímélés, költségtakarékos üzemeltetés és karbantartás során sérülnek az alkatrészek. Azonban a legnagyobb károsodást az elindításkor, különösen hidegindítás során, leállításkor, vagy gyorsítás-fékezés közben, amikor például egy közlekedési dugóban araszolunk, szenvednek el az alkatrészek.

A hagyományos adalékok csak a súrlódást csökkentik, figyelmen kívül hagyják a súrlódás minimális felületsérüléseit, valamint a súrlódó zónába kerülő szennyeződések által okozott sérüléseket. Nem beszélve arról, hogy sok egységben nem is szabad mérsékelni a súrlódást, mert anélkül a gép nem működik.

A RiMET nanotechnológiát úgy fejlesztették, hogy a súrlódás mellett a kopásgátlási feladatokat is egyszerre kezelje. Ráadásul a gép megbontása nélkül, annak működése közben. A készítmény nanopórusos hatóanyaga a súrlódási zónában a magas nyomás és hő hatására felszabadul, a nanorészecskék az alkatrészfelszínnel kölcsönhatást kifejtve rendkívül gyorsan hatolnak be a fém felületbe.

Ennek következtében a RiMET képes arra, amire egyetlen más adalék sem: közvetlenül a kopás miatti fémfáradtság csökkentésére, így a törés elhalasztására. A felületi „csúcsokat” bevonva, a krátereket és repedéseket betöltve, a lekopott fém részecskéket visszahelyezve, a RiMET a súrlódást rendező, kopásálló védő nanokristályos filmet képez mindaddig, amíg az egymáson csúszó alkatrészek közötti hézag optimálissá válik. Az egész folyamat önszerveződő, „önmagától” megy végbe, mert öngyógyító, okos természetbeli rendszerként működik. Így például a kopás hirtelen növekedésére a RiMET a nanorészecskéi aktiválásával reagál, és a „munkájuk” intenzitásának növelésével válaszol.